De 10 vreemdste verkeersregels in het buitenland
Gaat u binnenkort op autovakantie buiten Nederland? Dan verwacht u misschien dat overal in Europa dezelfde regels gelden. Vergeet het maar. Daarom is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan en de verkeersregels per land na te lezen. Maar er zijn regels die zo vreemd zijn, dat wij ze zelf niet hadden kunnen verzinnen.10. Elektrisch rijden op busbaan
Heeft u een elektrische auto? Dan bent u in Noorwegen in het voordeel. In Oslo mag u namelijk met uw elektrische auto gebruikmaken van de busbaan.
9. ’s Nachts rijden? Niet voor jongeren
Bent u jonger dan 23 jaar en bevindt u zich in Bosnië-Herzegovina? Dan mag u tussen 23 en 5 uur niet alleen met de auto op pad. U mag als jongere alleen ’s nachts achter het stuur als er iemand boven de 18 met u meerijdt.
8. Datumparkeren
Huizennummers zijn er in even en in oneven getallen. Net als data. Dat laat zich leuk combineren tot parkeerregels, moeten zowel de Zweden als de Spanjaarden hebben gedacht. Ziet u in Zweden het bord Datumzon staan? Dan mag u op oneven dagen niet aan straat parkeren aan de kant met oneven nummers. En op even dagen niet aan de straatkant met even nummers. Maar Spanje doet het net even anders: op een oneven datum parkeert u aan de oneven kant en op een even datum aan de even huisnummerzijde. Verwarrend hoor.
7. Zondagsrust
Zwitsers zijn erg gesteld op hun zondagsrust. Dat gaat nog verder dan bijvoorbeeld winkelopeningstijden of grasmaaien. Zo vinden zij ook autowassen geen passende bezigheid voor deze rustdag. Uw auto wassen is in Zwitserland dan ook echt verboden op zondag.
6. Vieze auto’s verboden
Als u in Roemenië rijdt, doet u er goed aan uw auto grondig te wassen. Hier is het namelijk verboden om met een smerige auto te rijden.
5. Geen boodschappen op achterbank
Lekker met uw cabrio toeren aan de Spaanse kust? Let er dan op dat u niet uw boodschappen op de achterbank zet. Dat kan u namelijk een bekeuring opleveren.
4. Wielblokken tegen wegrollen
In Estland bent u verplicht om 2 wielblokken bij u te hebben. Deze plaatst u tegen uw wielen als u op een helling parkeert, zodat de auto niet kan wegrollen. Het lijkt erop dat Esten niet echt op hun handrem kunnen vertrouwen…
3. Zoenen verboden
Gaat u in Italië op vakantie? Wat romantisch! Maar pas in het stadje Eboli op dat het niet té gezellig wordt. Want hier beboet men zoenen in een auto met € 500,-.
2. Scherpe blik
In Oostenrijk heeft de politie geen flitsers nodig: de snelheidscontroleurs hebben namelijk een “geschultes Amtsauge’. Dit komt er vrij vertaald op neer dat ze een voor hun functie geschoold oog hebben. Hierdoor mogen zij snelheidsovertredingen tot 30 kilometer per uur met het blote oog schatten. En ja, ze mogen op basis van deze waarneming boetes uitdelen! Rijdt u meer dan 30 kilometer per uur te hard? Dan ontspringt u de dans toch niet: de agent stelt uw snelheidsoverschrijding vast op 30 kilometer per uur.
1. Check uw onderkant
Officieel mag u in Denemarken niet de weg op als u uw auto voor vertrek niet zorgvuldig controleert. Met alleen even de remlichten en dergelijke controleren bent u er niet. Er kan tenslotte ook een kind onder uw auto liggen te slapen. Daarom kijkt u in Denemarken bij aanvang van elke rit even onder uw auto.
bron: generali
Onze nieuwsbrief
Wilt u per e-mail op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Abonneer u dan op onze elektronische nieuwsbrief. Lees verder »